Luni, 29 Aprilie 2024

În Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” din Hangu, județul Neamț, Praznicul Intrării Domnului Hristos în Ierusalim a fost marcat printr-o activitate deosebită: un atelier biblic interactiv.

Sărbătoarea Floriilor este una aparte pentru creștinii ortodocși. Este duminica în care sărbătorim Intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim și odată cu aceasta, biruința vieții asupra morții.

În 28 aprilie, părintele paroh, Simiraș Ioan, împreună cu alți oameni implicați activ în viața parohiei au organizat un eveniment intitulat „Duminica Floriilor pe înțelesul copiilor. Pași spre Sărbătoarea Învierii”.

După participarea la Sfânta Liturghie și primirea ramurilor de salcie, 30 de tineri din Parohia „Sfinții Apostoli Petru și Pavel” Hangu au luat parte la un atelier interactiv care i-a ajutat să descopere mai multe despre Duminica Stâlpărilor. De ce se numește așa? De ce Iisus Hristos a fost primit cu atâta entuziasm în Ierusalim? Care este semnificația ramurilor de finic așezate în calea Mântuitorului? De ce a intrat Fiul lui Dumnezeu în cetatea Ierusalimului călare pe mânzul asinei? Acestea sunt doar câteva dintre întrebările la care tinerii au găsit răspunsuri.

Apoi, prin joc - o modalitate de învățare atât de îndrăgită de copii - aceștia au înțeles semnificațiile unor evenimente din Săptămâna Pătimirilor. S-a discutat despre însemnătatea acestei perioade, despre felul în care noi, creștinii, ne pregătim pentru o sărbătoare de căpătâi: Învierea Domnului.

Georgiana Nistor și Iuliana Pîrvu, voluntare ale Departamentului Misiune pentru Tineret al Arhiepiscopiei Iașilor, le-au prezentat copiilor și o icoană din Biserica „Sfintei Maria Magdalena” din Ierusalim. Icoana suprinde o istorie a oului roșu de Paști. Această tradiție consemnează faptul că după Înălțarea Domnului, Maria Magdalena a călătorit până la Roma pentru a cere dreptate în fața Împăratului roman Tiberiu, pentru decizia injustă luată de Pilat din Pont în defavoarea Mântuitorului Hristos. Pentru a putea intra în sala împăratului a luat cu ea un coș cu ouă deoarece, la acea vreme, acest aliment era consumat doar de aristocrați, fiind un semn al belșugului. Intrând la împărat, Maria Magdalena a încercat să explice că Mântuitorul a înviat, iar ceea ce a pătimit a fost o cruzime. Auzind despre învierea unui om, Tiberiu a ironizat-o pe Maria Magdalena, zicându-i că așa cum ouăle din coș nu sunt roșii, tot așa nici Hristos despre care vorbește nu a înviat. La rostirea acestor cuvinte, ouăle din coș s-au înroșit pe loc, aceasta fiind o minune care arată realitatea Învierii Domnului.

Atelierul s-a încheiat cu o activitate practică, copiii realizând ouă roșii. Întâlnirea a fost un bun prilej de bucurie, de împărtășire cu ceilalți. Cu nădejdea că activitatea din Duminca Floriilor va fi rodnică și va sădi în sufletele tinerilor semințe pentru „flori”, adică pentru virtuți, Parohia Hangu își propune să pună cât mai des tinerii împreună pentru a-i ajuta să se îmbogățească cultural și spiritual.